Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 15:00 - Ден втори - 2 Вече в Гьореме
Автор: didapavlova Категория: Туризъм   
Прочетен: 1440 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.08.2017 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ден втори - 2   Вече в Гьореме  

 Та...показах вече хотелчето и нещата, които избрахме да видим. Момчето от рецепцията ни увери, че е добре т.нар. Червен тур да си го направим сами, а организирано да посетим забележителностите, включени в Зеления тур и балоните.  Ще го послушаме, естествено. Но ще карам по ред.

 Настаняваме се бързо в стаята. Аз съм очарована! Прекрасна пещерна атмосфера, обзавеждане като на село при баба, вкусни бисквитки с чай за добре дошли и едновременно с това всички съвременни удобства - душ, топла вода, чисти хавлии, wi-fi дори. За моя най-голяма радост и пълна катастрофа за Сашо, телевизор липсва. Е, преживява го някак. Пък и както се оказва по-късно, време за гледане на телевизия не ни остава въобще.

 

Почиваме малко, поемаме дъх, но мен никак не ме свърта на едно място. Има толкова неща, които чакат да бъдат видяни. След около четвърт час излизаме и потегляме към Музея на открито в Гьореме. Това е една от точките за посещение, включени в т.нар. Червен тур. Останалите места са крепостта Ючхисар, Чавушин, Долината Пашабаа с нейните комини, долината Зелве. За тях - в следващите ми разкази.

 

Все още нищо не съм писала за Кападокия, та мисля, че сега е моментът. Ето какво научих, събирайки информация от нета, от разни брошурки и от момчето в хотела.

 Кападокия в превод от персийски означава „Земя на красивите бели коне”. Има исторически сведения, че именно тук преди около 10 милиона години са живели най- древните коне в света - хипарионите. Уникалните скални образувания в областта са плод на природни катаклизми, станали преди милиони години. Преди около 10 милиона години трите големи вулкана Ерджиес, Хасан и Гюллю изригват последователно. Следва ледников период, през който се формират езера, при оттичането на които, заедно с остатъците от лава и пепел възникват каменните пирамиди на Кападокия със своите разнообразни и причудливи форми и цветове в черно, бяло и червено. Външната твърда обвивка на скалните образувания е от базалт, който е черен на цвят, а вътрешната- от туф - бял, мек, варовит камък, позволяващ издълбаване и обработка. Червеното се дължи на медните отлагания в скалите, образували се при оттегляне на лавата. Вътрешната част, образувана от туф, позволява да се изграждат уникалните скални жилища, толкова характерни за Кападокия.  


Музеят на открито в Гьореме


Разположен е на един километър от самия град. Реално си е пешеходно разстояние, но ние това все още не го знаем и отиваме с колата. Озоваваме се на доста голям платен паркинг или поне така пише, но нас никой не ни таксува. Вероятно сме паркирали в извън работно време. Наоколо отново са неизменните магазинчета за сувенири, магнити, сладолед (дондурма) и вода на цена от 1 лира. Един съвет - не пропускайте да се запасите с вода! Горе, където е музея си става доста жежко, особено камъните като се нагреят. Ние, обаче, отново изваждаме късмет - привечер е и времето е приятно прохладно, а слънцето вече не грее толкова силно.


На пътя ни се изпречват няколко камили. Стоят си до една скала, а край тях обикаля човек, който подканя минувачите да си направят снимка за спомен. Цената започва от 5 евро, през 10 лири, а може да падне и до пет лири. Зависи от типа туристи. Като казвам туристи, тук обичайно се срещат китайци и виетнамци, тук-там се мяркат някои европейци. Повечето са двойки или компания приятели. Такова чудо като нас - българи, че и с деца, няма. Веднага се набиваме на очи.


Ето ги камилите


image

 

image

 

image

 

image


Самият музей се намира в долина, където през IV-XIII век се концентрира целият духовен и религиозен живот на християнската Византийска империя. Цената на билета за вход е 30 лири, допълнително се заплащат 10 лири, ако искаш да влезеш в Черната църква. На територията на парка са разположени над 20 църкви, а в миналото те са достигали 365 – за всеки ден по една, както твърди легендата. Тук са живели най - великите християнски последователи – Василий Велики, брат му Григорий Нисийски, Григорий Богослов. Интересни са немалкото църкви, части от които са разположени под земята, за да се запазят от гоненията по онова време.  

Когато завладели Кападокия и откривали различните църкви в областта, тъй като не познавали християнската религия, турците им давали различни имена според изобразеното на стенописите: Църква на змиите - заради изображението на Св.Георги, който убива змея, Църква на сандалите или нещо подобно, защото на пода й, в скалата, има отпечатани стъпки, а светците от стенописите са изобразени, обути в сандали. Или пък имена, свързани с цвета на скалите, като например Черната църква. Самото място е уникално красиво, а освен това в някои от църквите има добре запазени фрески. За съжаление, снимането във вътрешността на добре запазените църкви е забранено. Снимките, които успяваме да направим са отвън.


image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image


След около час разходката ни из музея на открито приключва. Вече сме гладни и много изморени. Връщаме се в центъра на града и сядаме на първото изпречило ни се на пътя заведение. Поръчваме храна и бира! Тук вече Ефес има!

 


И така го разбираме туризма!


image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

 

image

 

image

 

image

 

image

 

Вторият ден приключи. Изминатото разстояние е:

 

image

 

   Вече е време за сън, че утре ще ставаме рано, много рано. Очаква ни най-интересното и неповторимо преживяване от цялата екскурзия - балоните!!!




Тагове:   Кападокия,   гьореме,


Гласувай:
3



1. rosiela - Причудливи места.
20.08.2018 23:53
Истински находки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didapavlova
Категория: Туризъм
Прочетен: 79524
Постинги: 22
Коментари: 35
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031