Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2018 20:05 - Последни дни на път
Автор: didapavlova Категория: Туризъм   
Прочетен: 4014 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.09.2018 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Последни дни из Гърция
 
http://didastravel.blogspot.com/2018/09/blog-post_2.html


Сутринта на осмия ден се събуждаме с ясната представа, че плановете ни за няколко дни плажуване на албанската ривиера са осуетени. Вече сме в гръцко и трябва да го мислим от тук нататък. Дали да се приберем у дома или да отидем да видим още нещо. Докато закусваме в хотела, Сашо предлага след Метеора да тръгнем в посока Халкидики и по-точно към Атон. Там не сме били, а сме чували доста за градчето Урануполи и защо да не отидем да го видим?!
Аз не мисля много над предложението му, децата пък съвсем. Просто се съгласям на момента. Отпускът ми си тече, на път съм, хубаво ми е, защо да бързам да се прибирам. Решаваме го и тръгваме.
Пътят от Каламбака до Метеора е кратък и живописен. Пристигаме още преди да са отворили за посетители и се нареждаме да чакаме, а до нас отново са група китайски туристи. Вече до толкова си свикваме едни с други, че където и да отидем се оглеждаме, за да видим някой от тях.  Както казах, и друг път сме идвали тук, та няма да описвам и разказвам много. И изобщо в тази част ще бъда по-кратка откъм текст, а ще наблегна на снимковия материал.
Метеора - обща информация и снимки

Метеора е местност, в която се намират седем запазени манастира от общо 24. Разположени са на 400 метра височина на скалисти и трудно достъпни върхове. Местността е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Историята на тези манастири започва през XIV век, когато гръцки монаси изграждат манастири високо в планината, за да могат да бъдат скрити от набезите на османците. Били са издълбани стъпала в скалите и въжени мостове.
Днес шест от манастирите са отворени за посетители.   image
image
image
image
image
image
image
image
image
image   На път за Урануполи, но не съвсем
Разглеждаме манастира, разказваме на децата това, което знаем, показваме им интересните неща и места, и отново тръгваме на път. Маршрутът ни е следния:
image
След изминати около 400 километра достигаме целта ни. Преди това преминаваме през Ставрос и с очите си виждаме последиците от проливните дъждове, изсипали се в района преди няколко дни. Пораженията са големи, но пък и хората действат по отстраняването им. Сезонът сега започва и всичко бързо трябва да си дойде на мястото.    Влизаме в Урануполи, но удряме на камък с откриването на квартира. Или изобщо няма места, или това, което ни предлагат е доста скъпо. Оказа се, че всъщност тази година цените навсякъде са завишени, но ние някак отказваме да плащаме по-високата цена за същата туристическа услуга, която сме получавали и други години. Накратко, семейният съвет единодушно реши, че тук няма да се спи и ще се върнем обратно по пътя. Все ще открием нашето място.   Минаваме през едно селце Стратони, което много ни харесва на пръв поглед. Хора не се виждат, тихо и спокойно е. Откриваме две къщи за гости, които са на самия плаж. Вече е следобед и нямаме много време да избираме, та решаваме да питаме. В първото място имат една неизчистена след последните гости стая - мрачна и потискаща, на която обаче й търсят цена от 55 евро на вечер. Ние пък нямаме никакво намерение да даваме толкова и продължаваме. Второто място е по-приветливо на външен вид, но там не ни допускат предварително да видим как точно изглежда едно тяхно студио, а направо ни обявяват цена от 60 евро на вечер. Е няма как да стане! Колата, децата и пак на път.  Пътувайки влизаме в Олимпиада - малко и китно курортно градче, за което се твърди, че е родното място на Аристотел. Някъде прочетох, че тук е родена майката на Аристотел, чието име е Олимпиада, но до колко това е така, не мога да кажа. Все пак вече съм наясно, че гърците правят от всичко история - от всеки камък и всяка скала. Пътят ни отвежда право до плажа и градската градина. Тук вече не ни е никак трудно да си открием свободни места. Още с първото запитване ни намират студио и за скромната сума от 40 евро на вечер можем да се настаним. И ние го правим.  Само ще кажа, че в следващите дни повече почиваме и се забавляваме, отколкото да снимаме. Но все пак имам разни снимки, които ще споделя тук.   image
image
Изглед от терасата ни.

image
image
Прекрасно е да си пиеш кафето тук!

image
Един от близките до Олимпиада плажове.

image
image
image
image
image
image
image
Брачна церемония в Олимпиада

image
image
image
image
image
image
image
image
   Толкова от Олимпиада и района наоколо. Неусетно изминаха десетте дни, предвидени за това ни пътешествие и е време да потеглим обратно към дома. Не ни се тръгва още, но няма как. А и за да отидеш отново някъде, трябва да се прибираш поне за малко у дома!   И за финал  - пътуването ни в резюме: 10 дни, изминати 3 025 км, посетени държави - България, Македония, Албания, Черна гора, Хърватия, Гърция (Метеора и Халкидики - Атон, достигнат до Уранупули). Пътуване по суша и вода. Дъжд, буря, гръмотевици, слънце, една преживяна и осуетена кражба и още интересни преживявания и неволи.    
image     image    Време е да стягаме следващото приключение!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: didapavlova
Категория: Туризъм
Прочетен: 79595
Постинги: 22
Коментари: 35
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031