Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 15:04 - Кой е по-важен - кучетата или хората
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
0



беше попитано за пореден път във фейсбук, един въпрос, който е много популярен там, по различни поводи и в ситуации, които засягат ту хората, ту кучетата. Кметът на община Опън Гечо Колев се оплака публично - поради липсата очевидно на друг вид оплакване за един кмет на община - от това, че се е наложило да координира операция по преместването на щъркелово гнездо, без да му обяснят, какво точно се прави, защо, защо е необходимо точно сега, когато според него щъркелите още не са дошли в гнездото, защо изобщо тези хора от природозащитните организации се интересуват толкова много от тези щъркели и пр. Грижите на един кмет на село са много, колеги. Той е почти откъснат от централното управление, но трябва да се съгласува с него, да му подава отчети, да му слуша "приказките" и да решава, кое е добре за селото, за него самия и за "бъдещето на България"))). Отделно, трябва да регистрира раждния и много смърти, да намира място в гробищата, ако е почтен човек, да решава спорове между местните, да регистрира проблемите с реда... К-н Колев е добавил към поста си, че "Ако идете в село Тракия, в разрушения ракиен казан и виждате как хора, които нямат дом, живеят там (по-зле от кучетата). Ако някой е загрижен, може да попита (кого да попита, не се разбира, и като попита, какво следва оттук нататък....), но не вярвам, защото няма подобни институции, които да напряват нещо за тях.". Не зная дали, след въведението за кучетата и хората, повечко хора ще попитат за живеещите в ракиения казан на село Тракия, но е вярно, че институциите не действат така. Ето, че медиите са се хванали (почти) за кучетата), но г-н Колев трябваше да напише в поста си, колко са тези хора, как живеят, откога са там, дали имат заболявания и какви и пр. данни, които биха били необходими, за обработка от институциите. 
Помня случая в Пловдив с бездомна жена, която живя месеца наред в Централната гара, но се намериха няколко души, които са разбрали, че тя осен явната си трудна подвижност, миризмата, която се е излъчвала от нея и пр., не е имала лична карта - която са й извадили от МВР - гр. Пловдив, благодарение на която са я настанили в болница, за да лекуват крака й, а после са й помогнали да се добере и до други социални услуи. 
Имаше и друг случай, отразен от днес. бг, за мъж, който благодарение на интереса на хората (мисля, продавачи) от един пазр, където той просел и щял да умре от болестите си, които се разтичали за него по институциите, този човек днес е здрав,  има работа, изглежда точно като всички нас и публикуваха негова снимка, как ни поздравява пред чиния със салата  от заведение, в което е заплатил със собствените си пари). 
Жалкото обаче е, че дори и за кучетата, на които са сложили "обеца" и всеки ден виждаме сред нас на улицата, няма гаранция, че ще оживеят, въпреки, че повечето хора у нас са добронамерени (ако не ги притискаш твърде много), и знаят, че кучетата с обеца са кастрирани и не налитат да ги хапят или да им правят лошо. 
Та нека някой наистина да попита г-н Колев за хората от ракиения казан в с. Тракия, може да се помогне (да се намерят доброволци) с издаването на лични карти (освен с дрехи и пари за храна и подслон),  оттамъ нататък, да се мисли за издаването на документи за пенсия, ако се налага, за настаняването на работа, за което също ще бъдат нужни доброволци, които са обикаляли институциите и за своито близки и роднини, и пр.? 
Така действат и защитните организации за животните (създадени по европейски образец) - чрез доброволци, колеги. Доброволци заплащат пари за медицински процедури на животните, за издаване на паспорти и за храна. Доброволци ги извеждат навън, или просто ходят при тях във ветеринарните клиники, за да ги окуражават, защото и на животните им е тъжно на такива места, а повечето от тях са много сериозно болни там. И само хората, които поддържат със собственото си време и труд усилията на една или друга правозащитна организация, знаят, че освен на най-тежките случаи, за които са получиви информация,  помагат не на двеста хиляди кучета, да речем, в София, а на 100. Останалите 190 900 остават без помощ на милостта на техния създател). 
А в село Тракия, вероятно, става въпрос за до 10 души, жителите на селото са поне 100, а на общината - поне 500. И излиза, че г-н Колев е прав. Но, доброволци има,  сигурна съм, и ще има, въпреки желанието на мнозина, да се ровят в проблемите на кучешкия живот у нас, а не в тези на своя собствен, и хубавото е, че не тези хора (ровещите се в кучешкия живот), ни водят в живота, и не те водят живота напред - случаите на спасени бездомници са факт, който няма как да се изтрие. 
Много ми се иска да сложа един поздрав тук, ей така, за кураж. Напук на дъжда и лошото време. 









Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1650288
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031