Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 20:45 - ЗА ДА ГО ИМА ВРАБЕВО
Автор: kolevm Категория: Изкуство   
Прочетен: 8085 Коментари: 0 Гласове:
1



ФЗ “Софарма” АД

 

imageМинко Иванов Минков

 

За да се задържи с. Врабево на гребена на вълната в тези трудни преходни години, голяма заслуга за това има и Минко Иванов Минков.

Роден на 17 март 1941 г. в гр. Карлово. Основно и средно образование завършва в родния си град, а висше – в Пловдивския висш хранително – вкусов институт.

Заемал е доста ръководни длъжности в пловдивски регион и в страната, като: директор на “Българска роза” – Карлово, кмет на Община Карлово, зам. председател на Асоциацията за биотехнологии.

От 1989 г. се занимава с частен бизнес, и то доста успешно. През 1994 г. съвместно с Борис Васев от гр. Дупница и Стойно Стойнов – председател на кооперация “Зора” във Врабево, създават фирма “Врамед” ООД за производство на лекарствени форми с по равно дялово участие. През 2001 г. фирмата се преобразува в акционерно дружество и става “Врамед” АД. Добрата бизнес-политика, провеждана от Минко Минков, довежда до това, че той се свързва със “Софарма” АД, те харесват фирмата, закупуват я и оттук започва възходът на “Софарма” – Врабево, а от там и възходът на селото.

За една година “Софарма” АД влага много милиони за цялостна реконструкция и модернизация на съществуващите сгради и производствени мощности, за да се получи накрая едно напълно съвременно предприятие от европейска величина за производство на лекарствени препарати. Нещо повече, “Софарма” е единственото на този етап лицензирано предприятие за производство и износ за Европейския съюз. Това е най-модерният завод на Балканите за производство на лекарствени форми. Спазени са всички изисквания за производство на такава продукция. Всичко в него е на европейско ниво. Това донесе нов имидж на с. Врабево.

В селото вече няма безработица, което е твърде рядко явление в селата на сегашния етап в България. В завода работят над 300 работника, от тях много специалисти с висше образование. Колективът е един от най-младите. В “Софарма” работят и много работници от Ловеч, Троян и околните села. Затова врабевени живеят добре.

Ръководството на “Софарма” АД и Минко Минков подпомагат и редица инициативи на кметството, като отделят средства за благоустрояване на селото.

Ако гр. Севлиево, който е на 25 км от Врабево, символично е наричан ”Българския Манчестър”, то Врабево с право може да се нарече “Българското село Манчестър”, защото “Софарма” го превърна в селище от работнически тип. Врабево загуби своя селскостопански имидж, защото продукцията, която произвежда селското стопанство, е под 1 % в сравнение с промишлената продукция, която произвежда “Софарма” – Врабево.

Във Врабево се създаде и ще продължи да се създава млада, добре обучена интелигенция, развиваща се в съвсем нов отрасъл за селото, а именно – фармацевтичната промишленост.

Фармацевтичен завод “Софарма” – Врабево официално бе открит на 16 октомври 2003 г. лично от президента на Република България г-н Георги Първанов. Беше организирано голямо тържество с литературно – музикална програма и кукерски танци за благополучието и успеха на “Софарма”.

В центъра на селото г-н Минко Минков построи съвременен магазин за хранителни стоки и ресторант. С тези обекти се подобри снабдяването на селото с хранителни стоки. В тях се прилагат европейски форми на търговия.

За всичко, което Минко Иванов Минков прави за с. Врабево, заслужава и получава голямо уважение от всички врабевени. Няма да сгреша, ако кажа, че той започна да пише най-новата история на с. Врабево.

 

 





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm
Категория: Изкуство
Прочетен: 201034
Постинги: 185
Коментари: 28
Гласове: 49
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол